logo

LAMAN RASMI

AKRAB

JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA

Sejarah AKRAB

new f2 “Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman.”

new f2 “Dunia ini umpama lautan yang luas. Kita adalah kapal yang belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini”

new f2 “Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan”

new f2 “Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu terlalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang”

new f2 “Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu”

new f2 “Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah”

new f2 “Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak”

new f2 “Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan”

new f2 “Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu.Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera”

new f2 “Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat”

new f2 “Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.”

new f2 “Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat”

new f2 “Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan”

new f2 “Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat”

new f2 “Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh.”

new f2 “Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api.”

new f2 “Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan.”

new f2 “Kegembiraan ibarat semburan pewangi, apabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda.”

new f2 “Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.”

new f2 “Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.”

new f2 “Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan. Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup”

new f2 “Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji.”

new f2 “Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna utk menjelaskan perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata, seribu bahasa. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan”

new f2 “Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan.”

new f2 “Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain.”

new f2 “Akal itu menteri yang menasihati, Hati itu ialah raja yang menentukan, Harta itu satu tamu yang akan berangkat, kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan”.

new f2 “Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari”

new f2 “Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri”

new f2 “Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang, Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan.”

new f2 “Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan, sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya.”

new f2 “Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada.”

new f2 “Apa yang diperolehi dalam hidup ini, adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya.”

new f2 “Fikirkan hal-hal yang paling hebat, Dan kamu akan menjadi terhebat. Tetapkan akal pada hal tertinggi, Dan kamu akan mencapai yang tertinggi.”

new f2 “Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang.”

new f2 “Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi.”

new f2 “Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma.”

new f2 “Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah.”

new f2 “Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul.”

new f2 “Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik.”

new f2 Dalam hidup ini adakalanya kita perlu menangis, agar kita sedar hidup ini bukan hanya untuk bergembira & berketawa, adakalanya kita perlu ketawa agar kita tahu menghargai nilai setitis air mata, kalau kita tidak merasa kesulitan hari ini, kita tidak akan rasai kemanisan kemudian hari, tidak salah untuk sesekali kita perlu DERITA untuk mengenal erti BAHAGIA…sesekali kita perlu KECEWA untuk kita kenal erti KEJAYAAN…sesekali kita perlu MENANGIS untuk kita syukuri NIKMAT yang diberi…sesekali kita perlu TERHIRIS untuk kita kenal DIRI SENDIRI…

new f2 Sesiapa yang mempunyai kebolehan akan berjumpa landasan yang tepat.
– Charles Cahier

new f2 Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.
– Charles Cahier

new f2 Semua yang dicapai oleh manusia dan yang gagal dicapai olehnya adalah kesan langsung pemikirannya.
– James Allen

new f2 Menyimpang seinci, rugi seribu batu.
– Peribahasa Cina

new f2 Rahsia kejayaan adalah ketekalan matlamat.
– Benjamin Disraeli

new f2 Perbaiki diri anda, tetapi jangan jatuhkan orang lain.
– I. Salanter Lipkin

new f2 Pengiktirafan dan ganjaran datang kepada mereka yang menunjukkan kualiti yang baik dalam perbuatannya.
– Aristotle

new f2 Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya.
– Marcus Aurelius

new f2 Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah.
– Jose Joaquin Olmedo

new f2 Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga ke akhir hayat.
– Joseph Conrad

new f2 Minda yang mahu akan memudahkan perjalanan yang susah.
– Philip Massinger

new f2 Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah.
– Lao Tze

new f2 Kegagalan adalah asas kemenangan
– Lao Tze

new f2 Jika tujuan anda jelas, anda boleh mencapainya dengan mudah.
– Lao Tze

new f2 Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran.
– Flower A. Newhouse

new f2 Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang.
– Samuel Johnson

new f2 Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang.
– Cecil B. DeMille

new f2 Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan.
– Peribahasa Arab

new f2 Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.
– Peribahasa Melayu

new f2 Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya.
– Confucius

new f2 Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi.
– Confucius