Komunikasi Dan Khidmat Korporat (BKK)

Pengenalan

Bahagian Korporat adalah bahagian yang bertanggungjawab merancang, melaksanakan program - program kepada orang - orang awam dengan tujuan untuk mempromosikan Jabatan Imigresen Malaysia Negeri Johor. Ia juga merupakan bahagian yang mengendalikan maklumbalas aduan pelanggan / pelanggan, mengendalikan pelbagai medium promosi jabatan, menganjurkan majlis dan program jabatan serta penganjuran kursus Pemeriksaan Dokumen .

Unit Dan Fungsi Unit Dalam Bahagian Korporat


Pengenalan

Unit Pemeriksaaan Dokumen adalah unit yang bertanggungjawab dalam menjalankan aktiviti - aktivi pemeriksaan dokumen seperti :

1. Mengenalpasti dan membuat pengesahan ketulenan dokumen pasport / visa.
2. Manganjurkan kursus berkenaan dengan pemeriksaan dokumen.
3. Mengumpul statistik pemalsuan dokumen bagi seluruh negeri Johor.
4. Mengedarkan notis pemalsuan dokumen dalam dan luar negara ke seluruh pejabat cawangan negeri Johor.


Idea penubuhan Galeri Jabatan Imigresen Johor mula diperkenalkan pada awal bulan Disember 2012 oleh Pengarah Imigresen Negeri Johor ketika itu, Tuan Nasri bin Ishak. Pembukaan rasmi Galeri Jabatan Imigresen Negeri Johor telah berlangsung pada Hari Imigresen Negeri Johor iaitu 02 Februari 2013.

Perjalanan di galeri bermula dengan pengenalan sejarah dan maklumat Imigresen, sejarah Tambak Johor, dan aktiviti-aktiviti persatuan yang telah dijalankan untuk tontonan orang awam. Pada bulan Mei 2014, penambahbaikan ruang legar galeri telah dijalankan yang menempatkan koleksi barang-barang pemeriksaan dokumen, dokumen-dokumen lama Imigresen, galeri uniform imigresen, dan gambar-gambar tetamu kenamaan yang pernah membuat lawatan ke Galeri.

Galeri Imigresen Negeri Johor dibuka pada

    Ahad - Rabu (8.00 pagi hingga 5.00 petang)
    Khamis (8.00 pagi hingga 3.30 petang)

JIM Johor 2014 Hakcipta Terpelihara ®.Di Bangunkan Oleh Bahagian Komunikasi & Khidmat Korporat (BKK)

Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian