Penutupan Sistem myIDENTITY: Aktiviti Penyelenggaraan Sistem myIDENTITY bermula 9.00 pagi (19 Februari 2015) - 7.00 malam (20 Februari 2015)

Untuk makluman, pihak MYIDENTITY JPN akan menjalankan aktiviti Penyelenggaraan Data Centre dalam memastikan Sistem MYIDENTITY sentiasa dikemaskini dalam memberikan perkhidmatan terbaik.

Aktiviti ini adalah antara penyelenggaraan berjadual tahunan dan akan diadakan seperti ketetapan berikut:

               Tarikh :   19-20 Februari 2015 (Khamis - Jumaat)

               Masa :
   9.00 pagi (19 Februari 2015) - 7.00 malam (20 Februari 2015)

Sepanjang aktiviti ini berjalan, Sistem MYIDENTITY tidak boleh diakses seperti tempoh masa di atas. Sistem akan beroperasi seperti biasa pada 7.00 pagi, Sabtu, 21 Februari 2015.

Penutupan Pejabat pengeluar pasport Putrajaya ( Menara Ikhlas Presint 2) Pada Hujung Minggu (Sabtu dan Ahad) 

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ingin memaklumkan kepada orang ramai bahawa Pejabat Pengeluar Pasport  Putrajaya ( Menara Ikhlas, Presint 2)  tidak akan lagi beroperasi pada hujung minggu (Sabtu dan Ahad ) . Sehubungan itu orangramai yang ingin berurusan berkaitan dengan permohonan pasport boleh berbuat demikian di pejabat pengeluar pasport berhampiran seperti, Kajang, Shah Alam, Banting, Kuala Kubu Baru, Wangsa Maju, UTC Pudu Sentral, Mini-UTC Keramat Mall, UTC Sentul, Jalan Duta dan Port Klang. 

Pemansuhan Pasport Malaysia Antarabangsa Bagi Tempoh Dua (2) Tahun Dan Penurunan Kadar Bayaran Pasport Malaysia Antarabangsa  Bagi Tempoh Lima (5) Tahun Dari RM300 Ke RM200

Jabatan Imigresen Malaysia ingin memaklumkan bahawa bermula pada 15 Januari 2015, Pasport Malaysia Antarabangsa bagi tempoh sahlaku selama dua (2) tahun dengan kadar bayaran RM100.00 dimansuhkan. Bermula pada 15 Januari 2015, hanya Pasport Malaysia Antarabangsa tempoh sahlaku lima (5) tahun sahaja yang akan dikeluarkan dengan kadar bayaran seperti berikut :-

Kategori

Kadar

Pemohon yang berumur 13 tahun hingga 59 tahun

RM200.00

Pemohon yang berumur 60 tahun ke atas

 

RM100.00

Pemohon yang berumur 12 tahun ke bawah

Jemaah haji

Orang Kelainan Upaya (OKU)

Percuma

Penambahbaikan Sistem Pembaharuan Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) Online Jabatan Imigresen Malaysia

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM)  akan membuka semua kaunter penerimaan PLKS dalam tempoh proof of concept (POC)  sehingga tamat POC iaitu pada 28 Februari 2015.Dalam tempoh ini majikan diberi peluang untuk membiasakan diri dengan proses PLKS online yang akan berkuatkuasa sepenuhnya bila tamat tarikh POC pada 28 Februari 2015 dan PLKS online akan dilaksanakan sepenuhnya.

Sehubungan itu, bagi urusan PLKS dikaunter ,semua majikan / pengarah diwajibkan hadir ke kaunter untuk membuat permohonan bagi mengelakkan penglibatan orang tengah  dan ejen yang tidak sah.Jika majikan tidak dapat hadir mereka dikehendaki membuat pembaharuan secara online.

Majikan akan diambil pengecaman biometrik  (cap jari) bagi memastikan syarikat adalah sah dan pekerja asing yang dipohon mengikut peraturan yang ditetapkan. Insurance Guarantee adalah wajib bagi setiap pekerja asing.Pihak JIM akan membuat verifikasi secara online bagi mempercepatkan kelulusan.

Bagi pihak yang tidak mempunyai internet di pejabat/rumah pihak pembekal (service provider) akan datang ke premis bagi membantu sistem pendaftaran Sistem PLKS secara online.

Penutupan Operasi Kaunter Hujung Minggu Jabatan Imigresen Malaysia Sempena Maulidur Rasul 2015.

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ingin memaklumkan kepada orang ramai bahawa semua Kaunter Jabatan Imigresen Malaysia yang beroperasi hujung minggu akan ditutup pada 03 Januari 2015 (Sabtu) hingga 04 Januari 2015 (Ahad) bersempena dengan Sambutan Maulidur Rasul. Walau bagimanapun penutupan ini tidak melibatkan Kaunter Jabatan Imigresen di UTC.